הפרעת קשב וריכוז

מדוע הילדים שלכם משקרים וכיצד ניתן להתמודד עם זה?

לא אחת קורה שהורים נתקלים במצב בו ילדיהם משקרים להם. מצד אחד, מדובר בסיטואציה שאינה נעימה, אשר יוצרת אצל ההורים תחושת נבגדות. מצד שני, התופעה הזו יכולה להיחשב כנורמטיבית כאשר מכירים את חלק מנסיבותיה.

גם אנחנו, המבוגרים, לא חפים משקרים מסוגים כאלה ואחרים. כהורים לילדים, חשוב שתבינו מהיכן נובע אקט השקר, ושתכירו את האופציות העומדות בפניכם להתמודד עמו.

האם קרה לכם פעם שילדכם אמר "הכנתי שיעורים" ואז חזר עם הערה ביומן מפני שלא עשה זאת? זו רק אחת מני דוגמאות רבות, הממחישה את משאלת ליבם של הורים רבים: "הלוואי והילד יפסיק כבר לשקר לנו". מצד אחד, תחושת הבגידה באמון שאתם רוחשים לילד שלכם - מובנת מאליה. לשקר זו אף פעם לא הדרך הנכונה, וסופו כמו שאומרים, הוא להתגלות. ובכל זאת, חשוב לנסות ולהבין כי מדובר גם בתופעה נורמטיבית.

 

אז למה הילד משקר לנו בעצם?

לפני שננסה לענות על שאלת הכותרת, נשאל שאלה אחרת, הפוכה. מדוע אתם ההורים, כאנשים בוגרים, בוחרים לשקר? התשובה לכך, רחוקה מלהיות חד-משמעית.

ניקח את הדוגמה הקלאסית, של מצב בו נשאלתם על ידי החמות איך יצא הבישול שלה. כדי לצאת נחמדים ולא לחשוף את דעתכם האמתית, אתם מישירים אליה מבט ועונים ללא היסוס: "את צריכה להיות במאסטר שף".

דוגמה נוספת, היא להסכים עם בן\בת הזוג שלכם על נושא מסוים כדי להימנע מכניסה לוויכוח עימם. אז עכשיו כשאתם מבינים, כי למרות שלשקר זה לא מוצדק, חשוב באמת להבין מהיכן זה נובע.


אצל ילדים, הסיבות בגללן הם משקרים
להוריהם, ובכלל, יכולות להשתנות בהשוואה לסיבות בעטיין משקרים המבוגרים. בין אלה, ניתן למנות למשל:

רצון ליצור זהות - לילדים מאוד חשוב לייצר זהות אישית וייחודית. לעיתים הצורך הזה נובע מתוך לחץ חברתי, הם רוצים להתחבב על האחר, ולכן הם בוחרים להציג את עצמם בצורה בלתי אותנטית, הרחוקה ממי שהם באמת.

צורך בתשומת לב - ילדים צריכים תשומת לב. זו עובדה. אצל ילדים קטנים מאוד, זה יכול להתבטא למשל ביצירת סיפורים דמיוניים. זה נובע מתוך רצון שיקשיבו להם. כמובן שזה מאוד שונה מהדוגמה שהצגנו בהתחלה, של ילד שאומר כי הכין את שיעורי הבית שלו ובפועל לא עשה זאת.

פחד מתגובתו של האחר - מדובר באחת הסיבות המרכזיות שבגללן ילדים משקרים להוריהם. מתוך הפחד הממשי של -"איך הם יגיבו אם אספר להם את האמת", ילדים נוטים לשקר ואף להימנע מלומר להורים את האמת. יש להוסיף ולומר, כי הורים יכולים למנוע מילדיהם את הפחד מהתגובה. את זאת הם יכולים לעשות, באמצעות עידוד של תקשורת פתוחה ותומכת.


כעת, כשאתם מבינים מדוע ילדים משקרים, אנו ממליצים לכם לעודד תקשורת פתוחה על ידי חיזוק הצד הכנה והאמיתי של ילדכם.

לא צריך להגיד לילד שהוא שקרן או לשאול אותו למה הוא משקר.

זאת בשל כמה סיבות:

א. הוא יודע שהוא שיקר, לא צריך להזכיר לו את זה.
ב. כעת אתם יודעים מדוע הוא משקר, ולכן לא צריך לשאול אותו למה.


מה שכן אפשר לעשות הוא להתמקד בפעמים בהם הוא אמר את האמת
ולהזכיר לו שהוא ילד כנה ואמיתי.

נכון, באותו רגע זה קשה לעשות את זה אבל זה עניין של תרגול. אחרי כמה פעמים זה ירגיש טבעי.

בצורה זו תיצרו אצל ילדכם תפישה עצמית של ילד כנה ואמיתי, ולאחר מספר פעמים הוא פשוט יבחר להגיד את האמת.

זכרו, הוא צריך לקבל מספיק תשומת לב, להרגיש מיוחד ולא לפחד מתגובתכם - ואז השקרים ייעלמו.

לשאלות נוספות או בירורים יש לחייג 077-6049097

או שלח הודעה לכתובת המייל info@tafnite.co.il

לשיחת ייעוץ
חינם