ויסות חושי ובעיות קשב וריכוז

ויסות חושי הוא מונח המתייחס לכלל התהליכים השונים, אשר באמצעותם אנו קולטים גירויים מן הסביבה בעזרת החושים שלנו.

תהליך זה כולל את קליטת המידע, את עיבודו ואת אופי השימוש שלנו בו לצרכים הסתגלותיים שונים. הוויסות החושי מאפשר לנו, בין היתר, להתעלם מרעשי רקע מסוימים (כמו מכוניות, ציפורים, רעשים מהמחשב וכו'), לחוש בטעמים מסוימים ולזהותם וגם ללבוש סוגים שונים של בגדים.

הוויסות החושי, אצל רוב האנשים, הינו תהליך המתבצע באופן רציף ואוטומטי. למרות זאת, לעיתים כולנו חווים שיבושים זמניים בוויסות החושי - כאבי ראש עזים שלא מאפשרים לנו לסבול אור יום; חום גבוה שהופך אותנו רגישים לצלילים או למגע פיזי (טקטילי) וכן הלאה. כל אלו הן דוגמאות קטנות וזמניות בלבד לבעיות בוויסות החושי, אבל ישנם אנשים הסובלים מבעיות אלו בצורה קבועה.

קשיים בתהליך הוויסות החושי

במצב של ליקוי כזה או אחר בתהליכי הוויסות החושיים שלנו, המוח לא מצליח לבצע עיבוד נכון ויעיל של המידע שהוא קולט. בפועל, מדובר בהפרעה הגורמת לתחושות פחותות או קיצוניות של ריח, מגע, טעם ועוד.

מצבים של אנומליה בוויסות החושי, עלולים להתאפיין בפגיעות ביכולות המוטוריות, היכולות השכליות, וגם בשינויי התנהגות קיצוניים המעידים על הפרעות קשב וריכוז.

לקיומן של הפרעות בוויסות החושי, יכולים להיות כמה גורמים מרכזיים:

  • נטיות גנטיות מולדות.
  • פגות בתקופת טרום הלידה.
  • גירויים חושיים מוגזמים או בלתי מספקים.
  • פגיעה בחושים עקב אשפוז.

בין הפרעות ההתנהגות הבולטות, המאפיינות מצב של וויסות חושי לקוי, ניתן למנות חוסר שקט, אימפולסיביות ואי יכולת להתרכז. לצד אלה, עלולים להופיע גם סימפטומים של תחושות פחד, חרדות ועוד.

חשוב להדגיש, כי הפרעות קשב וריכוז והפרעות של ויסות חושי, נגרמות מסיבות שונות. יחד עם זה, במקרים רבים, אופן הביטוי של הפרעות אלו הוא דומה. למשל, התנהגות הנובעת כתוצאה מ-ADHD (הפרעת קשב וריכוז עם סממן של היפראקטיביות), תוכל להידמות במקרים מסוימים להתנהגות הנובעת מוויסות חושי לקוי.

הבלבול בין הפרעת קשב וריכוז לבין הפרעה בוויסות חושי, עלול להוביל לטיפול לקוי בכל אחת מהן. כך למשל, אדם הסובל מהפרעה כלשהי בוויסות החושי, עשוי לקבל בטעות תרופות המיועדות דווקא לטיפול בבעיות קשב וריכוז.

באבחון תקין של כל אחת מן ההפרעות, נעשית הבדלה ברורה בין ההתנהגויות השונות המאפיינות אותן. בצורה כזו, ניתן לדעת האם מדובר בהפרעת קשב וריכוז או בהפרעת וויסות חושי, ולהתאים את הטיפול הנכון והראוי.