לאנשים הסובלים מבעיות של קשב וריכוז, מוצעות שיטות טיפול שונות המותאמות באופן נקודתי עבורם. בחלק מן המקרים, מדובר בשיטות אשר מצריכות תהליך טיפולי מתמשך מול פסיכולוג ולעיתים גם תהליכי טיפול פסיכיאטריים – הכוללים נטילת תרופות מסוימות.
לעומת שיטות אלה, קיימת דרך נוספת ואפקטיבית במיוחד להתמודד עם בעיות של קשב וריכוז, והיא זו של ביצוע פעילות ספורטיבית. באופן כללי, רופאים ותזונאים ברחבי העולם ממליצים על ביצוע פעילות גופנית כלשהי ובכל קבוצת גיל. מסתבר כי מעבר להנאה ולשמירה על בריאות הגוף, הפעילות הספורטיבית יכולה לסייע להתמודד באפקטיביות עם בעיות שונות של קשב וריכוז.
במחקר ייחודי שנערך באילינוי שבארצות-הברית, ביקשו חוקרים מאוניברסיטת אורבנה לבחון את ההשפעה הקיימת שיש לביצוע פעילות גופנית על הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים. המחקר כלל 40 נבדקים בסך הכול, ילדות וילדים בגילאים 8-10. מחציתם היו ילדים עם הפרעות קשב וריכוז כאלו ואחרות, והשאר שימשו את החוקרים כקבוצת ביקורת.
הילדים שנבדקו ביצעו משימות לימודיות שונות ובשני מצבים: הראשון הוא ביצוע משימה לימודית, שלאחריה התבקשו הילדים לקרוא ספר במשך 20 דקות, ואז שוב לבצע את המשימה. המצב השני היה דומה, רק שבמקום לקרוא ספר, הילדים התבקשו ללכת על הליכון וכעבור 20 דקות לחזור ולבצע בשנית את המשימה הלימודית. לאחר מכן, בשני המצבים, נמדד אופי הפעילות החשמלית במוחם של הילדים באמצעות אלקטרודות שהוצמדו לראשם.
תוצאות המחקר הוכיחו בהכרח כי קיים קשר בין ביצוע פעילות גופנית לבין שיפור בבעיות של קשב וריכוז. במצב הראשון, בו התבקשו הילדים לחזור ולבצע בשנית משימה לימודית לאחר שקראו ספר, לא נרשמה תזוזה מהותית בנתוני הביצוע. במצב השני לעומת זאת, בו התבקשו הילדים לבצע משימה לימודית לאחר הליכה על הליכון במשך 20 דקות, נרשמה עלייה מרשימה במיוחד ביכולות המתמטיקה והקריאה שלהם. בנוסף לכך חשוב לציין, כי העלייה המשמעותית יותר ביכולות הביצוע, נרשמה אצל הילדים בעלי הפרעות הקשב והריכוז.
כמו כן מחקר שבוצע באוניברסיטת גרנדה בספרד, הראה שילדים בעלי כושר גופני היו בעלי מוח גדול יותר (יותר חומר אפור, החשוב למגוון פעילויות קוגניטיביות, מוטוריות וכן ויזואליות). המחקר קושר בין פעילות גופנית בילדים לביצועים אקדמיים טובים יותר, מה שרומז במישרין על תרומתה של פעילות גופנית ליכולות קוגניטיביות באופן כללי בילדים.
באוכלוסייה המבוגרת, למשל, ידוע שבעיות של הפרעות קשב וריכוז עלולות להשפיע על רמת איכות החיים. מצב בו הפרעות קשב וריכוז נותרות ללא טיפול, עלול להוביל לפיתוח בעיית דיכאון. ביצוע פעילות גופנית מוכח כיעיל בהעלאת רמות הדופמין והנוראפינפירין בגוף, ממש בדומה לפעולתו של כדור הריטלין. פעילות ספורטיבית גם מובילה לשחרור מרובה של הורמון האנדורפין, שלו קיימת השפעה חיובית על תחושות כמו עייפות ואי נוחות.
התמדה לאורך זמן בביצוע פעילות גופנית מסודרת, תוכל לסייע כאמור בהתמודדות עם בעיות של הפרעות קשב וריכוז, גם אצל מבוגרים. בכל אופן, רגע לפני שאתם בוחרים בפעילות הספורטיבית שתהיה לדעתכם הנכונה ביותר, חשוב ואף מומלץ להיוועץ עם רופא או תזונאי ספורט מוסמכים שיעזרו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה באמת.
אנו בוחרים לשלב פעילות גופנית במהלך הטיפול כדי לגרום לילדים להנות מהתהליך. מעבר לכך, הוכח כי פעילות גופנית מסייעת לשיפור הקשב והריכוז והמצב הרגשי
מורן משיח, מנהלת תפנית
לשאלות נוספות או בירורים יש לחייג 077-6049097
או שלח הודעה לכתובת המייל info@tafnite.co.il