תקשורת במשפחה עם בעיות קשב
הפרעת קשב וריכוז יכולה בהחלט להשפיע על התפקוד המשפחתי בכל מיני תחומים ובעיקר ביחסים שבין ההורים לילדים. אחד הכלים העיקריים להתמודדות עם הקושי וליצירת מרחב נעים וחיובי לשהות בו, עבור בני המשפחה, הוא כלי התקשורת.
כיצד ניתן לשפר תקשורת במשפחה ולמנוע סכסוכים מיותרים? כיצד ניתן לפתח תקשורת בריאה בסביבת משפחה עם בעיות קשב? על שאלות אלו נוספות ננסה לענות במאמר הבא.
החשיבות של תקשורת במשפחה
היכולת לבטא את מה שעובר עלינו, בין אם זה לחיוב או לשלילה, הוא סופר חשוב וקריטי להתפתחות הבריאה שלנו. הביטוי "אסור לשמור בבטן" לא נאמר לחינם והוא מתייחס לחשיבות שיש לביטוי של התחושות, הרגשות וכל מה שעובר עלינו. המשפחה מהווה סביבה קרובה וגרעינית ביותר, ועל כן היא אחת המסגרות בהן אנו מביאים לידי ביטוי את מה שעובר עלינו. ברגע שיש סביבה המאפשרת תקשורת פתוחה, ביטוי לדברים, הדבר משפיע באופן ניכר על מערכות היחסים בין בני המשפחה.
באותה מידה, כאשר נושא התקשורת במשפחה אינו נלקח לתשומת לב ואינו נמצא במעלה סדר העדיפויות, הדבר משפיע באופן קריטי על כל בני הבית. ילד אשר אינו מסוגל לתקשר עם הוריו לגבי דברים שמפריעים לו, מתבגרת אשר אינה משוחחת עם הוריה לגבי קשיים בבית הספר, צפויים בפניהם קשיים גדולים יותר בהמשך, ואין זה משנה אם מדובר בילדים או מתבגרים עם בעיות קשב, הדבר רלוונטי לכולנו.
הקשיים של ילדים ומתבגרים עם בעיות קשב וריכוז
ילדים בעלי בעיות קשב יכולים לעיתים להתקשות לקום בבוקר ולהתארגן לבית הספר, יכולים להיות להם קשיים לימודיים וחברתיים, קשיים בציות לחוקים ובהצטרפות למסגרת. בגיל ההתבגרות, המצב יכול להחריף ומתבגרים בעלי בעיות קשב עשויים להתקשות בהערכת זמן, הבנה בין מעשה לתוצאה, התמודדות עם כעסים, ציות לחוקים ועוד.
כיצד מפתחים תקשורת בריאה בסביבה משפחתית עם בעיות קשב?
אחד הקשיים המרכזיים אצל בעלי הפרעת קשב וריכוז הוא ניהול דו שיח מוצלח. בזמן קיום שיחה, נדרשת הקשבה, ריכוז, עיבוד נתונים, סינון עיקר מטפל ותגובה לגבי העיקר, זה לא פשוט! התקשורת היא כלי מרכזי שיכול לסייע בשיפור היחסים בין בני המשפחה בכלל, ובסביבה בה יש הפרעת קשב, בפרט.
תקשורת בלתי מילולית – לא את הכל צריך לומר במילים. התקשורת הבלתי מילולית משמשת ערוץ תקשורתי חשוב ומהותי לבעלי הפרעות קשב, על מנת לבטא את עצמם ולתקשר עם סביבתם. כדי לתמוך בכך, חשוב ששאר בני המשפחה יתקשרו באופן זה גם כן. מדובר בתנועות פנים ותנועות גוף בעיקר.
הבנה והכלה – לעיתים קרובות, אנשים עם בעיות קשב מתקשים בארגון המשפטים, מה שיכול לבוא לידי ביטוי בגמגום, חוסר יכולת להתבטא, ואף קולניות יתר. במקרה הזה, הצד השני עלול להגיב בחוסר סבלנות וחוסר אמפתיה, אולם אם בסביבה הגרעינית של הילד, במשפחה, יש הכלה, הקשבה, הבנה, ובעיקר סבלנות על מנת שיבטא את עצמו כראוי בזמן שלו, זה בהחלט יכול לתרום לבטחון העצמי של הילד, וידרבן אותו להמשיך ולבטא עצמו, ולתקשר עם בני משפחתו.
איש מקצוע – אחד הכלים לשיפור תקשורת במשפחה עם בעיות קשב, הוא מעורבות של איש מקצוע בתחום הגישור או הטיפול. איש מקצוע כזה יכול לא רק לזהות את בעיות התקשורת אשר נובעות כתוצאה מבעיות קשב וריכוז, אלא גם לטפל באופן מקצועי בביטויים הללו, כך שלאחר מספר מפגשים ניתן לראות תוצאות חיוביות בהחלט!
לשאלות נוספות או בירורים יש להתקשר ל-08-9988223
או שלח הודעה לכתובת המייל info@tafnite.co.il.