הפרעת קשב וריכוז

דרכי טיפול בהפרעת קשב וריכוז

מבחן טובה הנו מבחן הערכה נוירופסיכולוגי, המשמש לאבחון הפרעת קשב add, שכן מטרתו היא למדוד את מידת הקשב של הנבחן. המבחן אורך כ- 22 דקות בלבד עבור אדם בוגר, ובמהלכו מתבקש הנבחן לשחק במשחק מחשב מאוד פשוט, אך גם מאוד משעמם.

מהו מהלך המבחן, ומה הוא מודד?

במהלך המבחן נמדדים מספר משתנים באשר לתגובות הנבחן לגבי גירויים ויזואליים ושמיעתיים. חלקו הראשון של המבלן מודד את רמת הריכוז בעת ביצוע מטלה משעממת, ואילו חלקו השני מודד את היכולת לרכז את תשומת הלב בעת ביצוע מטלה מאתגרת.

אבחון טובה נעשה בפן הוויזואלי או השמיעתי, ובשני המקרים הוא בודק את אותם משתנים: זמן התגובה של הנבחן, שמעיד על רמת המאמץ, עקביות זמן התגובה, שמעידה על רמת הריכוז, מספר הלחיצות השגויות והלחיצות הסתמיות, שמעידות על רמת האימפולסיביות, מדידת לחיצות מרובות, שמעידות על בעיות נילוות, והיעדר תגובה, המעיד על רמת המוסחות.

המבחן הנו אחיד, ואינו מוטה על ידי שינויי שפה או תרבות. תוצאות אבחון טובה שמתקבלות עוברות השוואה עם תוצאות האבחון אצל נבדקים נוספים, שאינם לוקים בהפרעת קשב וריכוז.

האם ניתן להסתמך על תוצאות אבחון טובה לבדן?

אף על פי, שהאבחון נחשב לאמין ונמצא ברמת דיוק של  87%, על פי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, העוסק באבחון הפרעות קשב וריכוז, שפורסם בשנת 2010, הבדיקה לבדה אינה מהווה אבחנה חד משמעית ואינה תקפה לכשעצמה, אלא מהווה כלי עזר נוסף לאבחון. ההמלצה היא להיעזר בבדיקה כחלק ממיקבץ מבחנים נוירופסיכולוגיים, מאחר ואינה מספקת די נתונים לצורך אבחנה חד משמעית. ניתן לבצע מגוון ראיונות, שאלונים ופגישות יעוץ כחלק מכל תהליך האבחון על מנת להימנע מאבחון שגוי.

יחד עם זאת הבדיקה משמשת לבדיקת שינויים בקרב מאובחנים שנוטלים טיפול תרופתי או מצויים בטיפול התנהגותי, קוגניטיבי, רגשי וכדו', וביכולתה להעיד על יעילות הטיפול. מטופלים רבים מבצעים את הבדיקה תחת השפעת ריטלין על מנת לבחון את יעילות התרופה. חשוב לזכור, שהריטלין, על אף היותו הטיפול הקונבנציונלי המוצע כמעט באופן אוטומטי במדינת ישראל, הוא אינו הטיפול היחידי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. קיימים כיום מגוון רחב של טיפולים נוספים ותחליפים לריטלין, שיעילים באותה מידה, ואף יותר, ובנוסף, חוסכים מהמטופלים את תופעות הלוואי המאפיינות את נטילת התרופה.

ביצוע אבחון להפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

מבחן טובה לילדים מבוצע בצורה אינדיבידואלית, מכיוון שאורך הבחינה ורמת הקושי שלה מתאימה לגיל הנבדק. לצורך העניין, נבדק בגיל 12 יעבור בחינה שונה מזו שיעבור ילד בן 6, וגם האבחון יהיה שונה, שכן המאפיינים ההתפתחותיים הם שונים וקיים פער קוגניטיבי, מנטלי ורגשי בין הגילאים. מאותה סיבה, בדיקתו של ילד בן 12 תהיה שונה מזו של בחור בן 20.

את הבדיקה ניתן לבצע במסגרת מכונים מורשים, והיא מהווה חלק מהאבחון המלא אותו תידרשו לבצע. כשמדובר בילדים, ריבוי האבחונים והמבדקים עלול להתיש וליצור אנטגוניזם, שכן הילד עלול לחשוש שמשהו אינו כשורה ולחוש מצוקה. ההמלצה היא להיות ממוקדים באופי הבעיה ולבחון את הקושי ממנו סובל הילד באופן ממוקד במידת האפשר.

הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז יכולה לסייע רבות ולתת מגוון כלים ולהעניק להורים דרכים יעילות להתמודד עם האתגרים ההוריים, שמציבה הפרעת הקשב והריכוז בפניהם, ופתרונות למצבים שונים, עימם הם עלולים להיתקל במערך המשפחתי, הזוגי והחברתי.

לשיחת ייעוץ
חינם




הן מבוגרים והן ילדים עלולים לסבול מהפרעות קשב וריכוז במהלך חייהם. את הסימפטומים השונים של הפרעות קשב וריכוז ניתן לראות כבר בשלב מוקדם של הילדות, לפני גיל 7. בעקבות המודעות הגבוהה לתופעה וריבוי האבחונים, שיעור הילדים המאובחנים כיום כסובלים מהפרעות קשב וריכוז הגיע לכ-10%. לאחר אבחון הפרעת קשב וריכוז ניתן להציע מגוון שיטות ודרכים לטיפול בהפרעה, החל מטיפול תרופתי באמצעות ריטלין ודומיו, דרך טיפולים התנהגותיים שונים ועד טיפולים אלטרנטיביים.

סוגי טיפול בהפרעות קשב וריכוז

עקב העלייה המשמעותית במספר הילדים המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז, חוקרים ומומחים בארץ ובעולם החלו לפתח שיטות טיפול חדשות ויעילות. עד לאחרונה, טיפול בקשב וריכוז התבסס בעיקר על תרופות כימיות כמו ריטלין. כדאי לדעת כי תרופת הריטלין נחקרה במחקרים רבים, זו תרופה בטוחה לשימוש, ברוב המקרים היא יעילה, אך הורים רבים מחפשים פתרונות אחרים בגלל תופעות הלוואי של התרופה הכימית.

רבים רוצים לדעת מה עושה ריטלין, לכן כדאי לדעת כי התרופה מכילה חומר ממריץ הנקרא מתילפנידאט, זו תרופה נרקוטית המחייבת מרשם רופא. ריטלין ממריץ את מערכת העצבים המרכזית בגוף, החומרים הפעילים מווסתים את התפקוד של קבוצות הנוירונים הנמצאות בקורטקס הפרה פרונטלי, האזור במוח שאחראי על קשב, קבלת החלטות ושליטה על דחפים. למרות יעילות התרופה, רבים נמנעים לקחת אותה כיום בגלל תופעות הלוואי הגופניות וההתנהגותיות, למשל תיאבון מופחת, נדודי שינה, הפרעות עיכול, כאבי ראש, טיקים, חרדה, דיכאון ועוד.

כיום, רבים מההורים מחפשים שיטות טיפול יעילות ומוכחות ללא צורך בתרופות כימיות כמו ריטלין וקונצרטה. בין דרכי הטיפול בהפרעות קשב וריכוז ניתן למצוא את השיטות והפתרונות הבאים:

  • טיפול ביופידבק – שיטת טיפול בטוחה ויעילה, ללא כאב וללא תרופות. בשיטה זו נעזרים בתוכנות מחשב ומשחקים מיוחדים, כאשר המטופל מחובר לאלקטרודות, ובאמצעות תרגול וחיווי על המסך, המטופל לומד לשלוט בעצמו ובהתנהגותו.
  • אימון נוירו קוגניטיבי – בשיטה זו מאמנים את המוח ומפתחים ומשפרים את המיומנויות הקוגניטיביות השונות כגון קשב, ריכוז, זיכרון וכדומה.
  • טיפול רגשי – יש מגוון טיפולים רגשיים ומבחר טיפולים משלימים כגון רכיבה על סוסים, תרפיה באמנות וכיוצא בזה. ברוב המקרים משלבים טיפול רגשי עם טיפול נוסף כדי לטפל לא רק בתסמינים אלא גם בשורש הבעיה.

טיפול רגשי משולב ומותאם אישית

שיטת הטיפול המומלצת כיום לסובלים מהפרעות קשב וריכוז היא השיטה המשולבת. מאחר ויש מגוון שיטות טיפול בקשב וריכוז, פותחה בארץ שיטת טיפול חדשנית ומותאמת אישית, בשיטה זו מאמנים את יכולות הילד כדי לשפר את יכולת הריכוז והלמידה שלו וכדי לאפשר לו לשלוט ולכוון את חושיו.

כיום, חוקרים ומטפלים מקצועיים המתמחים בהפרעות קשב וריכוז כבר הבינו כי טיפול רגשי משולב הוא הפתרון הנכון ביותר עבור ילדים ובני נוער. בגישה החדשנית משלבים במהלך הטיפול גם את הוריו של הילד ואת הצוות החינוכי, כך יוצרים סביבה מכילה ותומכת המסייעת לילד ומאפשרת לו לצמוח, להשתלב טוב יותר בחברה וליהנות מדימוי עצמי גבוה.

לשאלות נוספות או בירורים יש להתקשר ל-08-9988223

או שלח הודעה לכתובת המייל info@tafnite.co.il.