אם ילדכם עבר מבחן להפרעת קשב וריכוז ונמצא כסובל מ- ADHD, אתם וודאי יודעים שעומדים בפניכם אתגרים הוריים לא פשוטים. גם ללא האבחנה הזו סיגול מיומנויות הוריות הוא עניין של זמן ועבודה קשה, אך למענכם ריכזנו כמה כללים, שיסייעו באתגר ההורות.
הכללים שכדאי לכל הורה לילד עם בעיות קשב וריכוז add לשנן
למרבה המזל, זה קל הרבה יותר ממה שחשבתם, ועל מנת לסייע לכם בשיפור הדינמיקה המשפחתית וההורית, אספנו עבורכם את כל מה שבאמת עובד, ויכול להקל עליכם ועל ילדים עם בעיות קשב וריכוז add.
1. קבלו את העובדה, שילדכם כמו כל הילדים, אינו מושלם.
הציפייה לשלמות מפתחת בילד הערכה עצמית נמוכה ומפחיתה את סיכוייו להצליח להתגבר על קשיים ולהאמין ביכולותיו. חשוב שהילד ידע שסומכים עליו ועל יכולותיו, ועל ידי חיזוק התכונות המיוחדות שבילד, כמו יצירתיות ואנרגיה יוצאת דופן, הוא מסוגל לתעל את יכולותיו למקום חיובי ופורה. אהבו את ילדכם ללא תנאי, והתייחסו אליו כאילו הוא כבר האדם שאתם רוצים שהוא יהיה, ובכך תסייעו לו להפוך לאותו אדם מוצלח ומוכשר.
2. אל תאמינו לכל "חדשה רעה", שמבשרים לכם על הילד.
זה לא כיף לקבל דיווחים שליליים אודות תפקודו והתנהגותו של הילד מהצוות החינוכי, אך אל תתנו להערות השליליות להרתיע אתכם מלתמוך בצרכיו החינוכיים של ילדכם. ילדים עם add יכולים ומסוגלים להצליח עם עזרה נכונה בדיוק כמו כל ילד אחר, וכמו שלילד שרגיש לגלוטן יוצרים סביבה תומכת, כך גם יש לפעול עבור ילדים עם הפרעות קשב וריכוז.
3. אל תגזימו בחשיבות התרופות.
אין ספק, שהתאמת הטיפול התרופתי היא קריטית. יחד עם זאת, קיימים מגוון תחליפים לריטלין, שמסייעים בטיפול, ועשויים להיטיב עם ילדכם לא פחות, ואפילו ללא תופעות הלוואי הלא רצויות. כמו כן, הרדיפה אחר נטילת התרופות עלולה להעיק על הילד ולגרום לו לפתח אנטגוניזם לטיפול. חשוב לתת לילד תחושה, שהוא שולט בהתנהגותו, ולא התרופה. לבדיקת יעילות הטיפול שניתן לילדיכם מומלץ לבצע ולבחון לעיתים את תוצאות אבחון טובה בהשוואה לבדיקות קודמות..
4. חיזוק חיובי עדיף על פני עונש.
במסגרת הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז אנו מדגישים תמיד את שיטת הגזר כאחת הגישות ההוריות המיטיבות ביותר. השתדלו להימנע מאיומים ועונשים, ושימו דגש על מתן חיזוקים חיוביים. זכרו, שהתמקדות בהתנהגות השלילית מסיחה את דעתו של הילד מההתנהגות הרצוייה ומשיגה את האפקט ההפוך.
5. הפסיקו להאשים אחרים בקשיים של ילדכם.
אל תחפשו פגמים בסביבה או בכורח הנסיבות. נטילת אחריות היא חלק חשוב בסיוע לילדכם, ואם תטילו את האשמה על גורמים חיצוניים לילד, כך ילמד גם הוא לנהוג, והם יתקשו לגלות אחריות אישית על מעשיהם.
6. אל תמהרו לומר "לא".
כולם צריכים לשמוע מידי פעם "לא", אך השתדלו לא לעשות זאת באופן רפלקסיבי. ילדים עם הפרעות קשב וריכוז זקוקים לחופש פעולה ומרחב, ולכן חשוב לבחון כל מקרה לגופו. לעיתים שינוי קטן באופן השימוש במילה "מותר" או "אסור" יכולה לעשות הבדל עצום באינטרקציה עם ילדכם.
7. שימו לב להתנהגויות חיוביות.
רבים נוטים לשים לב מייד להתנהגויות שליליות של הילד, ומתעלמים או שלא מייחסים מספיק חשיבות להתנהגויות חיוביות. הקפידו להסב תשומת לב לכל התנהגות חיובית ושינויים חיוביים בהתנהגות הילד, וציינו זאת בפניו. כך תלמדו אותם מה מצופה מהם מבלי להציב זאת כדרישה.
8. צפו מראש מצבים מסוכנים.
בלו פחות זמן במצבים תגובתיים והקדישו מחשבה וזמן לתכנון מראש. הכינו את ילדכם לקראת מצבים, בהם הם עלולים לחוות קשיים, כמו מסיבת יום הולדת או בילוי במקום המוני, הגדירו את מה שצפוי לקרות, וכיצד מצופה מילדכם לנהוג. הריצו תרחישים והעניקו פתרונות מבעוד מועד, היו עקביים והשתדלו לעמוד בלוחות זמנים.
9. ההורים צריכים להוות מודל טוב לחיקוי
ילדים מחקים את הוריהם בצורה מדוייקת להפליא, ולכן חשוב להוות להם דוגמה אישית. הציבו לעצמכם גבולות, שלטו בתגובותיכם, הביעו את רגשותיכם ושתפו אותם כפי שהייתם רוצים שהם ישתפו אתכם. הדוגמה האישית צריכה להתבטא הן בהיבטים התנהגותיים והן ברבדים נוספים כמו בתזונה, שאתם מצפים מהילד לצרוך. אם אתם שואפים, שילדכם יצרוך יותר מזון טבעי ופחות מזון מעובד, שמשו לו דוגמה. לידיעתכם, קיימים מגוון תחליפי תזונה לריטלין, שניתן לצרוך בצורתם הגולמית או כתוספים, ויעילותם הוכחה עבור מגוון סימפטומים.
10. בקשו עזרה.
אתם לא צריכים להתמודד עם זה לבד. רתמו את המערך הקרוב אליכם לעזרתכם, המשפחה, החברים ואנשי החינוך, והסתייעו בהם. תופתעו לגלות כמה קהילה תומכת יכולה לסייע לכם.
לשאלות נוספות או בירורים יש להתקשר ל-08-9988223
או שלח הודעה לכתובת המייל info@tafnite.co.il.