הפרעת קשב וריכוז

אבחון הפרעות קשב וריכוז על ידי פסיכולוג

הפרעות קשב וריכוז גורמות לפגיעה באיכות החיים בתחומים רבים כגון עבודה, לימודים, זוגיות, יחסים במשפחה ועוד. באמצעות אבחון מקצועי והתאמת טיפול נכון אפשר לסייע לילד או למבוגר הסובל מההפרעה השכיחה. כיום, יש מספר דרכים יעילות להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, לדוגמה טיפול תרופתי כמו ריטלין, טיפול התנהגותי על ידי פסיכולוג מקצועי ומיומן וטיפול רגשי.

חשוב לדעת כי הפרעות קשב וריכוז הן תופעה שכיחה, בין 4% ל-7% מהילדים סובלים מההפרעה, ואם בעבר החוקרים טענו שהפרעות קשב וריכוז חולפות מאליהן עם הגיל, כיום כבר ידוע שכ-70% מהילדים יסבלו מההפרעה גם לאחר גיל 18. 

שיטות אבחון

המודעות להפרעות קשב וריכוז הולכת וגוברת עם הזמן, זהו תחום בו מיטב המומחים והחוקרים עוסקים באופן יומיומי, ועם השנים צצו שיטות טיפול מגוונות במטרה לסייע לילדים ולמבוגרים הסובלים מההפרעה השכיחה.

כדי לאבחן הפרעות קשב וריכוז יש לפנות לגורם מקצועי ומוסמך. משרד הבריאות קבע כי אבחוני הפרעות קשב וריכוז בישראל ייעשו רק על ידי המומחים הבאים:

  • נוירולוג מומחה.
  • פסיכיאטר מקצועי.
  • רופאי משפחה העוברים התמחות בהפרעות קשב וריכוז.
  • פסיכולוגים מומחים שעברו התמחות והכשרות מקצועיות לאבחון ולטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ו/או מבוגרים.

במכונים מקצועיים לאבחון הפרעות קשב וריכוז מציעים אבחון המבוסס על אנמנזה מפורטת מהילד ומהוריו, כמו כן מסתמכים באבחון על שאלונים שהמשפחה וצוות בית הספר ממלאים, ובמקרים מסוימים שולחים את הילד או המבוגר לאבחון ממוחשב כמו מוקסו או לאבחון בשיטת טובה. 

במהלך אבחון על ידי פסיכולוג מומחה מתקיימת שיחה בינו לבין הילד או המבוגר. הפסיכולוג נעזר בשאלונים שמולאו מראש על ידי הילד, הוריו והצוות החינוכי, המומחה בוחן סימפטומים שונים העשויים להעיד על הפרעת קשב וריכוז, למשל סימפטומים כמו קשיי ריכוז בלימודים או בעבודה, קושי להתמיד במשימות, קושי לזכור דברים שונים הנחוצים לפעולות יומיומיות, חולמניות יתר ועוד.

כדאי לדעת כי במהלך לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון ניתן לבחור התמחות בפסיכולוגיה לילדים. מסלול הלימודים כולל נושאים מעמיקים הקשורים לאבחון ולטיפול בהפרעות קשב וריכוז. כיום, המודעות לשכיחות הפרעות קשב וריכוז גבוהה במיוחד, ולא מעט פסיכולוגים מתמחים בנושא זה ועוסקים בו מדי יום. עם זאת, ראוי לציין כ על פי הנחיות משרד הבריאות כאשר האבחון נעשה על ידי פסיכולוג ולא על ידי רופא, הפסיכולוג חייב לשלוח את הילד או המבוגר גם להערכה רפואית כדי לשלול מצבים רפואיים שאינם קשורים להפרעת קשב וריכוז, אך התסמינים של הבעיה הרפואית דומים לתסמיני הפרעות קשב וריכוז.

האבחון הפסיכולוגי של הפרעות קשב וריכוז מבוסס על הערכה קלינית ומבחנים ממוחשבים. ההערכה הקלינית מבוססת על ראיון עם המאובחן, אם מאבחנים ילד מראיינים גם את הוריו. הפסיכולוג מאבחן את התסמינים השונים כדי להחליט האם המטופל סובל מהפרעות קשב וריכוז, ולרוב המטופל עובר גם מבחן מוקסו או מבחן טובה.

לשאלות נוספות או בירורים יש להתקשר ל-08-9988223

או שלח הודעה לכתובת המייל info@tafnite.co.il.

לשיחת ייעוץ
חינם