מה זה מבחן TOVA? אבחון טובה לבעיות קשב וריכוז
מבחן טובה (TOVA) - ראשי תיבות של Test of Variables of Attention - מאפשר לאבחן בעיות קשב וריכוז באמצעות מבדק ממוחשב.
אבחון טובה הוא בעצם "מבחן תפקוד מתמשך" (CPT - Continuous Performance Test), הבודק את יכולתו של הנבדק להתמודד עם משימה משעממת וחדגונית לאורך זמן.
מבחן טובה פותח ותוכנן בשנות ה-60 על ידי פרופ' לורנס גרינברג, לשעבר ראש החוג לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר באוניברסיטת מינסוטה. מרגע שהפך למסחרי, נהיה מבחן טובה כלי עיקרי באבחון של הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות (לצד מבחנים נוספים כגון MOXO, BRC ואחרים).
אבחון TOVA מתבצע בדרך כלל בשני חלקים נפרדים - כל חלק אורך כ-11 דקות; סך הכול כ-22 דקות לכל הבחינה (בני 5 ומטה מקבלים מבחן של 11 דקות סך הכול). בשני החלקים מוצגים לנבחן אובייקטים, שעל חלק מהם נאמר לו שעליו ללחוץ על כפתור - ואילו על החלק האחר שלהם נאמר לו שלא ללחוץ על הכפתור. שני סוגי האובייקטים מופיעים ביחס הפוך אחד לשני במהלך 11 הדקות הראשונות והאחרונות של הבדיקה.
לאחר שהסתיים המבחן, הנבדק נוטל תרופה (כגון ריטלין, קונצרטה או אחרת), ממתין כשעה ואז שוב מבצע את המבחן במלואו. המטרה הפעם היא לבחון את יכולותיו של הנבחן ואת תוצאות המבחן תחת השפעת התרופה.
שני המבחנים - עם התרופה ובלעדיה - מיועדים לבדוק שלושה פרמטרים עיקריים: חוסר קשב, אימפולסיביות והתמדה. בהתאם לממצאים, הנבחן מקבל ציונים לפי ארבעה קריטריונים: השמטה, לחיצה סתמית, זמן תגובה, יציבות זמן התגובה.
חסרונותיו של מבחן TOVA
כפי שצוין המבדק מתבצע פעם אחת ללא תרופה ופעם נוספת עם תרופה. המתנגדים למבחן TOVA טוענים שהבעיה בסוג כזה של מבדק, הוא שהחומר הפעיל בריטלין ישפיע לטובה על יכולות הלימוד של כל אחד שיעבור את המבדק - בין אם יש לו ADHD ובין אם לא.
לפיכך חשוב להבין ש- TOVA הוא כלי עזר בלבד, ולא אבחנה מלאה ותקפה לקיומן של הפרעות קשב וריכוז (זאת גם לפי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות משנת 2010). על מנת להגיע לאבחון מלא ואמין יש לבצע מבדקים נוספים. מעבר לכך, מבחן TOVA מדייק רק בכ-80% עד 85% מהמקרים - כלומר אינו מצליח לאבחן כ-15% עד 20% מאלו שכן סובלים מבעיית קשב, ריכוז או היפראקטיביות. יש לקחת זאת מראש בחשבון.
איפה עושים מבחן TOVA
מבחני טובה ניתן לעשות דרך קופות החולים בהשתתפות עצמית נמוכה יחסית, או בצורה פרטית במכוני אבחון הגובים תשלום גבוה יותר. כדאי לדעת שמכון אבחון אחד לא יקבל את תוצאות המבחן אם נעשה במכון אחר, כך שמומלץ לדעת מראש לאן הולכים.